כל מה שחשוב לדעת על גישור לגירושין
גישור לגירושין הוא הדרך הטובה ביותר להקטין את הנזקים הרגשיים והכלכליים הכרוכים בהליך, למנוע מאבקים משפטיים ולחסוך בזמן ולהגיע להסכם המתאים לשני הצדדים.
גירושין הם תמיד עניין מורכב וכואב, אבל ניתן לעבור אותם גם ללא ההתכתשויות המשפטיות, בהן כולם מפסידים, כולל הילדים. הליך גישור לגירושין, מאפשר להיפרד בצורה מכבדת, של שיח והכלה ולשרת את האינטרסים והצרכים של שני הצדדים.
מהו בעצם הליך גישור?
הליך גישור הוא שיטה לפתרון סכסוכים משפטיים ואחרים, באמצעות מגשר, איש מקצוע שיכול להיות עורך דין, פסיכולוג, מאמן ועוד, שעבר הכשרה ייעודית בגישור. ההליך חוסך פנייה לבית המשפט, זמן ועלויות מיותרות ועדיין מבטיח לשני הצדדים את מימוש זכויותיהם.
תחום הגישור משמש כיום ליישוב סכסוכים במגוון תחומים, אך בעיקר בתחום דיני המשפחה, בסכסוכי ירושה ובהליכי גירושין. בשנים האחרונות, נראית עלייה במספר הסכסוכים הנפתרים בדרך זו.
היתרונות של גישור לגירושין
מפיג מתח ומשפר תקשורת - בזוגיות לקראת גירושין, היחסים מטבע הדברים מתוחים, כעוסים או מרוחקים. הליך גישור לפני גירושין, הוא דרך להפיג מתחים, להידבר בצורה רגועה ולהביע רצונות וחששות.
מבטיח תקשורת עתידית - אם לבני הזוג יש ילדים משותפים, יהיה עליהם להמשיך לתקשר גם בעתיד. הסכם גישור, יכלול משום כך גם הסדרת דרכי תקשורת, מנגנון לטיפול בילדים וכדומה.
חוסך הליכים משפטיים ארוכים – הליך גישור מונע הליכים ארוכים ויקרים בבית המשפט, שבו צד אחד יוצא מנצח לכאורה, אבל שני הצדדים יוצאים מותשים וחבולים.
מאפשר בחירה ושליטה – להליך הגישור מגיעים בני הזוג מבחירה, כדי להיטיב עם עצמם ומשפחתם ויש להם שליטה על ההליך ותוצאותיו.
חוסך זמן - הליך גישור הוא קצר וממוקד, אינו תלוי בלוחות הזמנים של מערכת המשפט ויכול להביא לסיום המחלוקת תוך פגישות בודדות.
חוסך בעלויות – גישור לגירושין הוא חסכוני בעלויות, יחסית לניהול הסכסוך בבית המשפט ושכר טרחה לשני עורכי דין. שני הצדדים מתחלקים בשכר טרחת המגשר, הנקבע לפי מספר המפגשים.
במה עוסק הסכם גישור גירושין?
הסכם גישור גירושין, עוסק בכל הנושאים המהותיים, עבור בני הזוג ובראש ובראשונה, נושא הילדים המשותפים. בסעיף זה, נקבעים זמני השהות של כל הורה עם הילדים, בימי שגרה ובחופשות וחגים והיכן יתגוררו ומתגבשות הסכמות בתחומי החינוך, הרפואה וכדומה.
ההסכם יכלול בנוסף, התייחסות לצרכיהם הכלכליים של הילדים בתחומי המגורים, המזון, החוגים וכד', לרבות הוצאות חריגות, שניתן לצפות מראש. גם חלוקת הרכוש המשותף, נכללת כמובן בהסכם, כולל חסכונות, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות וגם חובות.
בנוסף לנושאי הליבה הללו, יש לכל משפחה סוגיות רלוונטיות נוספות שניתן להסדיר באמצעות ההסכם.
אישור משפטי להסכם הגישור
בסיום הליך הגישור, נכתב הסכם הגישור, המכיל את כל ההסכמות. לאחר שהצדדים חתמו עליו, הוא מועבר לאישור בבית המשפט לענייני משפחה.
לאחר שווידא שהצדדים הבינו את ההסכם וחתמו עליו מרצונם החופשי, ייתן בית המשפט להסכם הגירושין, תוקף של פסק דין. עם ההסכם, ניתן לגשת לרבנות ולעבור את טקס הגירושין.
כיצד בוחרים מגשר לגירושין?
בבחירת מגשר לגירושין, יש לוודא שהוא בעל מומחיות בתחום הסכסוך. כאשר מדובר בגירושין, הבחירה המועדפת תהיה עורך דין מגשר לדיני משפחה.
בנוסף, להשכלתו וניסיונו בניהול הליכי גישור לגירושין, יש לבחון האם נוצרות כימיה אישית ותחושת נינוחות, שיאפשרו לבני הזוג להתבטא באופן חופשי ולהגיע ביחד לפתרונות.
פרמטר נוסף בבחירת המגשר הוא עלויות ההליך, שהם אמנם נמוכות משמעותית מעלות הליך בבית המשפט, אך בקרב המגשרים, יכול להיות פער בתעריפים שיש לשקלל גם אותו.